1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сладкият игловръх може да се използва при борба с основните вредители по зелето

Сладкият игловръх може да се използва при борба с основните вредители по зелето

Откритието е на учени от Агенцията за селскостопански проучвания в САЩ

Учени от Агенцията за селскостопански проучвания към Министерството на селското стопанство и земеделието в САЩ са открили, че освен за красотата си, сладкият игловръх може да се използва при борба с основните вредители по зелето, информира freshplaza.com.

По този начин инвестицията в отглеждане на зеле може да се снижи до минимум с оптимални печалби и намалени загуби на реколта, споделя Ерик Бренан - водещ учен в кампанията за борба с вредителите по зелевите култури в САЩ.

В продължение на два сезона той и екипт му щателно се занимават с  развитието на проекта, като основни фактори при експеримента, които са взети под внимание са гъстотата на засаждане на игловръх между зелето и дали това може да окаже влияние върху количеството на реколтата, пише agrotv.bg.

При засаждане на игловръх в напълно засята зелева нива се наблюдава по-бързо развитие и по-богат цъфтеж на цветето. Това по-никакъв начин няма да окаже отрицателно влияние върху крайната продукция при събиране на зелевата реколта, тъй като сладкият игловръх се характеризира със свойството си да привлича хищни насекоми, които са естествени врагове на вредителите по зелевите култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.