1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Славейковите дъбове с препоръки за запазване на състоянието им

Славейковите дъбове с препоръки за запазване на състоянието им

Ще бъде изготвен доклад с оценка на състоянието на дърветата

Мразовитата декемврийска сряда през изминалата седмица не попречи на извършването на дейностите по обследване състоянието на вековните дървета в столичния парк „Славейкови дъбове“, които събраха над 30 студенти, университетски преподаватели, общински експерти, минувачи и жители на квартала. В реални условия всички присъстващи се запознаха със съвременните методи и уреди за извършване на диагностика на дървета. Под ръководството на д-р Франк Рин, немски експерт с дългогодишна практика и основател на компания за специализирана измервателна техника и софтуер в областта, беше извършен оглед и изследване на три от столетниците в градинката.

Прегледът включи томографски анализ на стволовете и корените на дърветата чрез използване на иновативна неинвазивна техника – арботом, резултатите от който бяха обработени от съответен софтуер и разчетени от експертите. Анализът даде нагледна представа за вътрешността на дърветата – наличие на кухини и/или гнилостни места, които пряко влияят върху тяхната устойчивост и безопасност. В допълнение беше използван и резистограф, който чрез преки проби в дънера осигурява по-прецизна картина за местоположението и развитието на скритите гнилостни процеси – дали и в каква посока се очаква да се разпространят и дали дървото е успяло да им противодейства като самò е изградило защита срещу гъбичните набези.

В резултат на извършените обследвания ще бъде изготвен доклад с оценка на състоянието на дърветата и насоки за последващи действия за осигуряване на подходяща грижа, с оглед запазване максимално дълго на тяхното добро здраве, стабилност и сигурност. Като първоначални мерки, специалистите препоръчаха диагностика на Славейковите дъбове да бъде извършена отново след 3 до 5 години, както и да се укрепят дългите хоризонтални клони на някои от екземплярите, при които има опасност от счупване и се създава предпоставка както за увреждане на дървото, така и за нараняване на посетителите на парка.

След демонстрацията в градинката мероприятието продължи с лекция в зала 4 на Лесотехнически университет, където немският експерт изнесе лекция на тема „Съвременна диагностика на вековни дървета” пред близо 40 участници. От нея стана ясно, че стабилността и безопасността на едно дърво зависят от много фактори – околна среда и местоположение на дървото, размер и височина, големина и форма на короната, сила и посока на вятъра, почвени и климатични условия, разположение (а не толкова размер) на загниванията в ствола и др. Важен извод от споделените изследвания и опит на д-р Рин е, че устойчивостта на дърветата нараства с възрастта им и по-старите екземпляри, натрупващи все повече годишни пръстени, макар и с големи загнивания и кухини в стъблото, са много по-стабилни от младите дървета. Това е още едно потвърждение за необходимостта да се полагат целенасочени усилия и мерки за съхраняване на вековните дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.