1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Слоницата Хепи не е "човешко същество"

Слоницата Хепи не е "човешко същество"

Природозащитна организация искаше животното да бъде преместено в резерват в Индия

Слоницата Хепи от зоологическата градина в Бронкс не е човешко същество и не може да претендира за правото да бъде пусната на свобода. Това постанови на втора инстанция Върховният съд на щата Ню Йорк по дело, заведено от природозащитна организация, която искаше животното да бъде преместено в резерват в Индия.
 
В своята жалба екоактивистите настояваха съдът да провери условията на задържането на слоницата в зоопарка, позовавайки се на принципа "хабеас корпус". При този принцип, въведен в англосаксонското законодателство със Закона за правата от 1689 г., пленници или затворници могат да поискат преразглеждане на присъдата и евентуалното си освобождаване, ако са третирани по нехуманен начин. 
 
Седемчленният върховен съд в Олбъни, столицата на щата Ню Йорк, изтъква в своето решение, че това право се полага само на хора, но не и на слонове, дори и да са интелигентни и когнитивно комплексни същества. Роля за съдебното решение е изиграл и фактът, че една присъда в полза на Хепи би позволила съдилищата в Съединените щати да бъдат засипани с подобни искания, засягащи други домашни и селскостопански животни. "Освобождаването на 40-годишната слоница от зоологическата градина би имало дестабилизиращо влияние върху съвременното общество", аргументират съдиите. Решението не беше единодушно. Двама от седемте магистрати изтъкват, че престоят на Хепи в зоопарка не отговаря на естествената й среда и не позволява нормален живот. 
 
Спорът за съдбата на слоницата и въпросът дали високо развити животни трябва да се смятат за "личности" в правен смисъл е първият в англоезичния свят, стигнал до толкова висока съдебна инстанция. Подобни дискусии се водят и в някои европейски страни, където природозащитници настояват животните да получат собствени права, които да могат да отстояват в съда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.