1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Слоновете използват звуци за координирана дейност

Слоновете използват звуци за координирана дейност

Те имат развити когнитивни способности, сочи изследване

Когато африкански слонове трябва да напуснат водоем, най-възрастната женска започва координиран "разговор" с лидерите в стадото, заявиха американски учени, цитирани от ЮПИ. Тя подема "разговор" посредством онова, което учените наричат "мърморене", и издава звуци, поклащайки ушите си, преди цялото семейство в края на краищата да напусне водоема и да поеме на път, пише БТА.

"Изследването на поведението на слонове показва, че те имат развити когнитивни способности и ползват добре координирани "разговори", за да инициират сътрудничество в стадото", заяви ръководителката на екипа Кейтлин О'Конъл-Родуел от Станфордския университет.

"Тези звуци улесняват взаимоотношенията им. Това е характерно за организирано общество и разкрива как група социални животни се организира посредством издаваните от тях звуци."

Изследването потвърждава, че слоновете използват звуци за координирана дейност и че това обикновено се извършва от три индивида, замесени в координиран "разговор". "Не става дума за хор", поясни О'Конъл-Родуел. "Когато повикването на един слон приключи, започва това на друг, който по-късно е последван от трети слон. Повикванията са свързани като в наниз. На практика 3-секундно повикване се превръща в 9-секундно." Резултатите от изследването са публикувани в журнала Bioacoustics.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.