1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Слоновете са в състояние да разпознават гласа на хора

Слоновете са в състояние да разпознават гласа на хора

Големите бозайници различават етническите групи, пола и възрастта на своите преследвачи

Слоновете са в състояние да разпознават гласа на хора, представляващи заплаха за тях, предаде Франс прес, позовавайки се на британски учени. Откритието показва, че големите бозайници различават етническите групи, пола и възрастта на своите преследвачи.

Изследването е било проведено в Националния парк Амбозели в Кения. Неговите автори пуснали на отделни групи слонове, обитаващи района, записани гласове. Едни от гласовете били на представители на племето Масаи, отглеждащи крави и кози, които периодично влизат в конфликт със слоновете заради достъпа до вода и пространствата, където пасат животните им.

Другите гласове били на хора от племето Камба, земеделци, с които слоновете съжителстват мирно. Експериментът показал, че слоновете заемали отбранително поведение, изразяващо се в прегрупиране и издаване на заплашителни звуци, когато чували гласовете на хората от Масаи, в сравнение с поведението им спрямо хората от Камба. Те запазвали относително спокойствие при звука на гласовете на жени и деца масаи.

Тези две групи принципно не участват в сблъсъците с хоботните, което показва, че слоновете взимат под внимание пола и възрастта на хората, когато трябва да определят една застрашаваща ги ситуация. От предишни проучвания е известно, че семействата африкански слонове проявявали реакции на по-голям страх, надушвайки дрехи, носени от мъжете масаи. Бозайниците ставали агресивни и при вида на червено парче плат, типичен цвят за облеклото на масаите.

"Способността на слоновете да отличават хората Масаи от хората Камба, когато те произнасят една и съща фраза на собствения си диалект, води до заключението, че слоновете са способни да долавят вокалните нюанси, характерни за различните човешки езици", смята Греъм Шенън от Университета в Съсекс, който е и съавтор на изследването.

Според учения този специфична способност вероятно е придобита от младите слонове от по-възрастните женски екземпляри, които водят групата. "Слоновете са организирани на принципа на матриархата, мъжките екземпляри напускат групата на възраст между 12 и 15 години.

Известно е, че възрастните слонове са способни да преброяват лъвовете в една група, както и да отличават виковете, издавани от мъжките или женски екземпляри", посочва Греъм Шенън, позовавайки се на предишно изследване

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.