1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Собственици на ведомствени бензиностанции масово не спазиха изискването да декларират пред НАП съдовете за съхранение на гориво

Собственици на ведомствени бензиностанции масово не спазиха изискването да декларират пред НАП съдовете за съхранение на гориво

Крайният срок за подаване на тази информация изтече в понеделник

Собствениците на ведомствени бензиностанции масово не спазиха изискването да декларират пред НАП съдовете за съхранение на гориво, с които разполагат. Крайният срок за подаване на тази информация изтече в понеделник, а в НАП данни са подали едва 6218 собственици на подобни обекти. Предполагаемият брой на ведомствените бензиностанции, които следва да се регистрират, е над 30 000. По закон обектите, които не подават данни в НАП, трябва да бъдат запечатани, пише segabg.com.

Само в сектора на земеделието се предполага, че проблемът засяга над 18 000 фермери. Тези ведомствени бензиностанции не са снабдени с нивомери и електронни системи за фискална памет и така количествата горива, които минават през тях, на практика са безконтролни.

Изискването за деклариране на съдовете в НАП е първа крачка към изваждането на тези обеми на светло, след като финансовото министерство се отказа от първоначалните си планове директно да задължи ведомствените бензиностанции да монтират нивомери и касови апарати с фискална памет като търговските обекти. Законовите промени, с които да се въведе този контрол, вече са факт, но след протести на земеделските асоциации МФ реши да смекчи правилата в публикуваната неотдавна наредба. Така изискването за нивомери и фискални устройства отпадна, а вместо това бе въведен задължителен режим за регистриране на съдовете и деклариране на изразходваните през предходната година горива.

Според Национална агенция по приходите 63% от подалите данни имат бизнес в сферата на селското, горското и рибното стопанство. 693 собственици на ведомствени бензиностанции работят в транспорта, складирането и пощите. Обобщените данни показват, че 6218 лица ползват 12 335 съда. 96% от тези съдове са за съхранение на газьол.

Неподаването на данни се санкционира с глоба и запечатване на обекта припомнят от НАП. Запечатването се прави за срок, не по-дълъг от 30 дни. Глобите за физически лица, неподали данни, са от 100 до 500 лв., за юридически - от 500 до 2000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.