1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. София, Варна, Бургас и Пловдив ще се включат към глобалната кампания "Спаси Арктика"

София, Варна, Бургас и Пловдив ще се включат към глобалната кампания "Спаси Арктика"

Събитието ще се проведе тази неделя (15 септември)

Ледено велошествие в защита на Арктика ще има едновременно в четири големи града у нас тази неделя (15 септември).  

С това София, Варна, Бургас и Пловдив ще се включат към глобалната кампания "Спаси Арктика". Целта й е Арктика да бъде обявена за световна защитена зона, за да се запази крехката и уникална екосистема там. В същото време апетитите на нефтодобивните компании като "Газпром" и "Shell" в момнета заплашват този северен район - от значение за цялата планета, с унищожение. В световния ден за действие към велошествието "Iceride", ще се присъединят хора от над 75 града от 31 страни.

На 15 септември огромната кукла - полярната мечка Аврора, ще поведе шествието към централното управление на "Shell" в Лондон. Тя ще бъде придвижвана от 30 доброволци и управлявана от 15 кукловоди и така ще връчи близо 4 милиона подписа в защита на Арктика.

Световният ден за действие съвпада с момента, когато ледът на Северния полюс достига своя минимум. Миналата година бе отбелязан рекорд в топенето на леда, което предизвика сериозни опасения, че поради климатичните промени арктическия лед може да изчезне по-рано от очакваното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.