1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. София заема 87-ма позиция в класация за най-добър град за живеене

София заема 87-ма позиция в класация за най-добър град за живеене

Снимка:

Според резултатите столицата на България е сред градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните 5 години

Столицата на България е сред градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните 5 години, сочи годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), обхващаща 140 града по цялата планета, съобщава в. Стандарт.

По 30-те критерия, обединени в 5 категории, определящи най-добрият за живеене град, София е класирана на 87-а позиция. При идеален показател от 100 в сборния индекс на класацията, средното постижение на София е едва 70.5 единици. За последните пет години спадът за българската столица е 4.9%, като по-зле са само Кайро (-5.9), Триполи (-19.9%) и Дамаск (-20.4%) - все градове, разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност.

Мелбърн е най-добрият за живеене град трета година поред в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU).

Столицата на югоизточната австралийска провинция Виктория победи Виена в световната класация.

Сред десетте най-добри за живеене градове обаче има само още един европейски град и това е финландската столица Хелзинки.

Останалите в списъка са канадските Ванкувър, Торонто и Калгари, австралийските Аделаида, Пърт и Сидни и новозеландския Оклънд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.