1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сортът Гранола е избран за картоф на годината за 2014-та

Сортът Гранола е избран за картоф на годината за 2014-та

Това обяви министърът на земеделието на провинция Долна Саксония Кристиян Майер

Сортът Гранола е избран за картоф на годината за 2014-та, обяви министърът на земеделието на провинция Долна Саксония Кристиян Майер, пише proplanta.de.

Гранола е твърд и издържлив сорт, резистентен срещу паразити и притежаващ отлични вкусови качества. На пазара е от почти 40 години. Дава богата реколта, вирее при различни почвени и климатични условия и има дълъг срок на съхранение.

Отличието „Картоф на годината“ се връчва от 2006 година от жури, в чийто състав са представители на хранителната промишленост и на производителите на картофи. Цел на наградата е да се популяризират различните сортове, някои от които не са много познати, предаде АГРО ТВ.

В Южна Америка съществуват все още няколко хиляди вида диворастящи картофи, повечето от тях отглеждани единствено в Андите. Култивираните сортове в цял свят са около 5000.

Най-голям производител на картофи е Китай с почти 86 милиона тона за 2012 година, следван от Индия с 45 милиона тона и Русия с 30 милиона тона. Световната продукция през 2012 година е била в размер на 368 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.