1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Според учени се оформя нов суперконтинент Амазия

Според учени се оформя нов суперконтинент Амазия

Снимка:

Сеизмична томография с висока резолюция позволява да се проследяват промените

Това твърди д-р Чжън-Сян Ли от университета "Къртин", който е изучавал в Непал сблъсъка на Индийската и Евразийската плоча, пише БТА, цитирана от dir.bg.

Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност. Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно. В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия. Австралия също се движи към Азия със 7 см годишно.

Идеята, че на Земята се образува нов суперконтинент, наречен Амазия, не е нова. 

По-съвършената техника обаче позволява промените да се следят по безпрецедентен начин.  Специалистите не са единодушни къде ще се образува новият суперконтинент. Според някои центърът му ще е Африка, но учени от университета Йейл мислят, че той ще е около Северния полюс. 

Според тяхното изследване от 2012 г. Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, а Азия ще се слее с двете Америки. Това може да се случи след 50 до 200 милиона години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.