1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стимулирането за създаването на организации на производителите – един от приоритетите на ОСП

Стимулирането за създаването на организации на производителите – един от приоритетите на ОСП

Солидарност и лоялност са водещите принципи при сдружаването на производителите

* Видео по темата може да видите ТУК
* Други статии по темата...

Какво представляват

Организациите на производителите се създават в полза на нейните членове и се притежават от тях. Членуването в подобни структури става на доброволен принцип, но всички членове са задължени да спазват общи правила според вътрешен правилник. Обикновено организациите се специализират в една стока, избират продукти с добавена стойност и целят разширяване на пазарите.  

Предимства

Сдружените производители на селскостопанска продукция по-лесно се адаптират към европейския пазар и са по-конкурентоспособни. Подобни структури имат по-лесен достъп до кредити, логистика, маркетинг, търговия, преработка и дистрибуция. Целта им е да се осигури справедлив доход на заетите в сектора, специализация на производството в рамките на ЕС, прилагане на стандартите за качество по цялата продуктова верига. Освен че елиминира посредниците, обединението има грижата продукцията на неговите членове да бъде пригодена към изискванията на пазара и да отговори на критериите за качество и количество.

Целта на организациите на производителите е да се намалят общите разходи чрез съвместно ползване на ресурси като машини или чрез съвместно купуване на входящи суровини. Те също така помагат на производителите да получават по-добър достъп до кредити, финансиране или застраховки. Много кредитни институции и застрахователни дружества предпочитат да работят с организации, а не индивидуално със земеделските производители.  

Как работи сдружението „Златна Тракия”, с. Говедаре

Създадено е през 2004 г. и обединява производители от Пазарджишко-Пловдивския регион. И до днес негов председател е Стоил Филипов. Стартирало е с 27 производители на брой, но днес са само 7. Стоил е убеден, че тези, които са останали, са сериозните и вярващите, че това е по-добрият начин на работа.

Всеки от членовете отглежда зеленчуци на площи от 1 до 5 дка. Годишно произвеждат около 1500 тона предимно оранжерийни домати, краставици, пипер, като гамата е разнообразена и с други видове зеленчуци. Целта на сдружаването е да може по-лесно да се координира дейността и да се реализира продукцията на членовете. Стремежът е тя да бъде с еднакъв асортимент, с идентичен етикет, с еднакво и високо качество. Иначе общите норми на сдружението са членовете да спазват вътрешния правилник на кооперацията, стоката да е произведена и приготвена по стандартите, да бъде етикетирана и да бъде записан производителят, който е доставил продукцията в сдружението. При оплакване от клиент лесно се открива кой е нарушителят по етикета на стоката. Приоритетно за членовете на „Златна Тракия” е създаването на една по-модерна база за пакетиране на продукцията. Освен това им предстои получаване на сертификата „Евро Гап” за по-свободно излизане и на външни пазари.

Минусите

Защо повечето от българските земеделски стопани не искат да се сдружават? Едно от обясненията е, че много от тях се страхуват, че по този начин бизнесът им ще излезе „на светло”. Освен това отговорностите на индивидуалния производител не са толкова големи, колкото, ако членува в сдружение. Според Стоил Филипов у нас има неприемливи правила за съществуване на сдружение на земеделските производители. Например Сдружение „Златна Тракия” е регистрирано по ДДС, защото е направило необходимия за това оборот от 1500 т годишно. Тези 20%, които членовете плащат върху продукцията си, са непоносими. Това кара мнозина да вземат решение, че е по-добре самостоятелно да развиват своя бизнес.

Позицията на Стоил е, че или производителите трябва да бъдат задължени да се включат в сдружение, или да се намери начин да ги накарат да извършват стопанската си дейност по точни регламенти и изисквания. В противен случай се обезсмисля сдружаването.

Досега сдружението „Златна Тракия” не е правило стъпки за кандидатстване за евросредства, защото предстои признаването му като организация.

Сдружаване на производители на плодове и зеленчуци

Иизскванията за това са описани в специална наредба на земеделското министерство (№11 от 15.05.2007 г.). Според нея организацията трябва да е регистрирана като кооперация, събирателно дружество или дружество с ограничена отговорност и да води счетоводство. Тя трябва да има най-малко 7 членове, които всяка година предлагат на пазара общо продукция на стойност не по-малко от левовата равностойност на 100 хил. евро. За да получат безвъзмездно финансови стимули от Европа, признатите организации на производители на плодове и зеленчуци трябва да създадат свой операционен фонд. Средствата в него се събират от продажба на продукцията, от членски внос или други доброволни постъпления. След това организацията представя в Разплащателната агенция своя тригодишна оперативна програма, в която е записано за какво ще се използват събраните суми от операционния фонд и получените субсидии.
ЕС финансира 50% от разходите, включени в оперативната програма на организацията.

Организации на производителите в другите сектори

Финансова помощ по мярка 142 се предоставя, за да се улесни създаването на организации на производители и техните административни дейности. С Наредба №27 от 5.08.2008 г. са регламентирани условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Създаване на организации на производители” от Програмата за развитие на селските райони. Подпомага се създаването на организации на производители в един или два от секторите:

 

  • - зърнено-житни култури;
  • - медицински и етеричномаслени култури;
  • - зърнено-бобови култури;
  • - технически култури, с изключение на хмел;
  • - картофи;
  • - мляко;
  • - месо, с изключение на риба и аквакултури;
  • - мед;
  • - винено грозде.

 

Изготвянето на бизнес плана, както и попълването на заявлението за подпомагане може да се направи безплатно от Областните служби на Националната служба за съвети в земеделието. Заявленията за подпомагане се подават в Областната разплащателна агенция по постоянен адрес на кандидата.

 

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия"  и Европейската комисия...повече информация

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.