1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Строят вертикални ниви за отглеждане на зеленчуци и плодове

Строят вертикални ниви за отглеждане на зеленчуци и плодове

Целта е земеделието да стане по-икономично, да не се влияе от климата и да покрие растящите нужди

Няма ли да е страхотно да се разхождате в центъра на града и да се наслаждавате на растящите по фасадата на сградите домати, ягоди, спанак и др. плодове и зеленчуци? Може да ви се струва доста невероятно, но скоро ще видим и това, съобщава в. "Дейли Мейл".

Международната компания Birds Eye и други производители на храни вече планират построяването на специални небостъргачи, върху които да се садят всякакви култури. Целта е земеделието да стане по-икономично, да не се влияе от климата и да покрие растящите нужди.

Т. нар. вертикални ниви ще използват иновационна система, която подхранва посевите с обогатена вода. Така няма да има нужда от почва. Климатът в сградите пък ще се контролира и реколтата ще бъде в пъти по-голяма, защото дадена култура ще може да се отглежда целогодишно. Насажденията ще бъдат на закрито, което пък изключва използването на пестициди, пише standartnews.com.

Някои храни като домати и ягоди вече се отглеждат във ферми чрез използването на примитивна форма на т. нар. хидропонична система. Същата, но в много по-сложен вариант ще бъде внедрена във вертикалните ниви, които ще се изградят в Швеция, Япония, Китай, Сингапур и американския град Чикаго.

В Линкопинг, Швеция, местната компания Plantagon вече изгражда такава. Височината й ще бъде 54 м. Планира се през 2014 г. в нея да се отглеждат салата, спанак и др.

Birds Eye ще копира хидропоничната система Verticrop. Тя се използва в зоопарка Paignton в английския град Девън за производството на евтини зеленчуци за животните. Там растенията са поставени в специални табли, които се движат по конвейер около стъклена постройка, за да получават необходимата светлина.

В момента Birds Eye преговаря с компания Alterrus, създател на технологията, за да използва системата, но в по-голям мащаб. Според изчисленията на компанията 25-етажна вертикална нива може да осигури достатъчно зеленчуци или плодове за 350 000 души годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.