1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Студът причини смъртта на 1,7 млн глави добитък в Монголия

Студът причини смъртта на 1,7 млн глави добитък в Монголия

Икономическите загуби са изчислени на 62 милиона евро

Изключително студената зима в Монголия e причина за смъртта на 1,7 милиона глави добитък, което изложи на риск от глад десетки хиляди семейства, предаде ДПА. Зимният студ, или "дзуд" на монголски език, не позволява на животните да се хранят, тъй като пасищата са покрити с дебел слой лед. Температурите на някои места в Монголия, където животновъдството е основен поминък на населението, паднаха до минус 40 градуса по Целзий.
   
Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е изчислила, че през следващите три месеца на страната ще е необходима спешна помощ в размер на приблизително 6 милиона долара. Ако тя не бъде осигурена, студът може да убие 4 милиона глави добитък, коментира БТА.
   
Икономическите загуби са изчислени на 62 милиона евро. Близо една трета от 2,7-милионното население на Монголия се препитава само с животновъдство, отбелязва ДПА. В страната са отглеждани общо 43,6 милиона глави едър рогат добитък, овце, кози, коне и камили.  
   
Климатът в Монголия, която няма излаз на море, е рязкоконтинентален, т. е. се отличава с най-големи температурни амплитуди на Земята. Зимите са сурови, като температурите падат до около 40 градуса под нулата, а летата са горещи и сухи, с температури от плюс 45 градуса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.