1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Студенти и преподаватели от Русенския университет са направили електровелосипед

Студенти и преподаватели от Русенския университет са направили електровелосипед

Разработката стъпва на практики от Дания и Холандия

Студенти и преподаватели от Русенския университет разработват нов вид велосипед, който да се задвижва както механично с педали, така и с помощта на батерии. Те са направили електровелосипед с акумулаторни батерии, който може да се управлява от бордови компютър и в момента работят върху задвижването му чрез соларни панели, предаде БГНЕС.

Преподавателят от Транспортния факултет Иван Евтимов уточни, че разработката стъпва на практики от Дания и Холандия, където 10% от населението се придвижва с велосипеди. Русенският образец е тестван по различни маршрути в града, за да се види каква енергия се изразходва и колко километра може да се изминат с едно зареждане на батерията. Средният пробег е 35 километра, а ако по баирите водачът върти педалите, може да измине до 50-80 километра с едно зареждане на батерията.

Максималната скорост на движение е 32 километра в час, но в града тя пада на 15-17 км в час. Скоростта може да бъде зададена предварително и да се поддържа постоянно с помощта на бордовия компютър, който е инсталиран на електровелосипеда. С бордовия компютър може да се следи капацитета на батерията и изминатото разстояние.

В момента екипът разработва слънчев панел, който ще бъде оформен ергономично, за да може при движение или престой слънчевата батерия да се зарежда и да дава енергия на велосипеда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.