Сухостойния период – където започва всичко

Ceva Sante Animale разработи нов метод за подпомагане на пресушаването

Значението на сухостойния период за следващата лактация на млекодайните крави често е подценявано. Използват се различни методи за пресушаване, най-често рязко или постепенно. Рядко обаче се замисляме какво е влиянието на тези методи върху управлението на работата във фермата, здравето на млечната жлеза и благосъстоянието на кравите за мляко. Eкспертите в млечното говедовъдство са на мнение, че пресушаването не е краят на настоящата лактация, а началото на следващата и всичко, което правим в този период, е от огромна важност.

При пресушаването освен профилактиката и лекуването на мастити, трябва да бъдат взети предвид и аспекти като управлението на процеса на работа и хуманното отношение – те са взаимно свързани.

poster9595959_1037

Намаляването на млеконадоя постепенно чрез намаляване на дажбата, разреждане на доенето и т.н. има отрицателно въздействие върху продукцията и печалбата, усложнява работата и предизвиква дискомфорт на пресушаваните крави.

Внезапното пресушаване е най-добрият вариант от гледна точка на мениджмънта на фермата, но понякога може да има негативно влияние върху здравето що се отнася до развитие на мастити и дискомфорт на животните.

Вижте видеото:

Мнението на фермери и експерти в млечното говедовъдство е, че е нужен прост метод за внезапно понижаване на млечната секреция при пресушаване, който да не изисква промяна в храненето и броя издоявания. Това е ключов момент за подобряване управлението, здравето на млечната жлеза и комфорта на животните при пресушаване, като ще окаже положителен ефект и върху печалбата на фермата.

Ceva Sante Animale разработи нов метод за подпомагане на пресушаването и съвсем скоро ще бъде в състояние да го предостави на своите клиенти!

За повече информация и контакт с екипа на Сева България: мейл: cevabulgaria@ceva.com ; телефони: 02/963 13 77 и 02/963 42 75 www.ceva.bg ; Нашите специалисти по преживни животни: д-р Божидар Иванов – 0888257420 и д-р Красимир Колев - 0884541787

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.