1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светлана Боянова: До края на месец април всички изрядни земеделци ще получат директните си плащания за 2010 г.

Светлана Боянова: До края на месец април всички изрядни земеделци ще получат директните си плащания за 2010 г.

Снимка:

27 000 земеделски стопани получиха миналата седмица директни плащания по сметките си

27 000 земеделски стопани получиха миналата седмица директни плащания по сметките си. Тези, които са погасили задълженията си към НАП, са получили националните си доплащания. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, цитирана от Агенция „Фокус”.

По думите й продължава разплащането на средствата на 5803 земеделци с наложени санкции за 2009 г. и с актове за установяване на публично-държавни вземания. Те ще са последните бенефициенти, на които ще бъдат изплатени директните плащания за 2010. Някои от тях обаче може и да не получат нищо, след като от субсидията им за миналата година бъдат прихванати санкциите за 2009 г.

Случаите със забавени плащания за кампания 2010 са се наложили, защото е трябвало да се направят проверки на физически земеделски блокове. „За тези бенефициенти разполагахме само със стара информация – една карта от 2006 г. Затова се наложи тази година да ги проверим отново, за да може да се плати на по-голямата част от тях. ДФЗ направи кръстосана проверка – тоест бяха свързани проверките на площите със заявленията на бенефициентите от 2010 г. Това изиска малко техническо време и бих каза, че зависи от компютъра. Сега на тези хора се плаща този месец”, обясни Боянова.

Проверките включват оглед на целия физически блок – дали той отговаря или не за подпомагане, посочи още зам.-министър Светлана Боянова във връзка с твърденията, че проверките са безсмислени и не могат да докажат, че миналата година земята е обработвана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.