1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светлана Боянова: Не сме доказали достатъчно добра и ефективна система за идентификация на земеделските парцели

Светлана Боянова: Не сме доказали достатъчно добра и ефективна система за идентификация на земеделските парцели

Снимка:

Обновяването на ортофотокартата е важно условие за получаване на субсидиите

Забавянето в превеждането на директните плащания от Кампания 2010 се наложи заради извършването на допълнителни проверки на място от службите на Министерството на земеделието и храните с GPS-устройства. Това обясни заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, предаде Агенция „Фокус”. Зам.-министърът заяви, че от днес следобед започва изплащането на остатъка от директните плащания от Кампания 2010.

Именно заради проблеми с изплащането на средствата зърнопроизводителите протестираха преди един месец и бе подписано споразумение с правителството парите да бъдат изплатени до 30 април.

Проверките се наложиха пък заради обновяването на ортофотокартата на земеделските парцели у нас, според която става заявяването за подпомагане. За земите на около 20 000 бенефициенти по директните плащания в системата е имало данни само от 2006 г. и те са определени като недопустими за подпомагане. След проверките тези земи, които наистина са обработвани, ще получат финансиране.

Обновяването на ортофотокартата е много важно условие за получаване на субсидиите. Това обаче не е било правено в последните 3 години, припомни Светлана Боянова. „Първите нови актуални данни са получени от сателитни снимки от 2009 г., втората нова информация – от самолетни изображения за 60% от територията на страната. Тази година продължаваме с останалите 40 % - така че на края на годината ще имаме на 100% актуална ортофотокарта, показваща кой как си ползва земята”, каза Боянова.

Зам.-министърът посочи, че санкциите, които от ЕК се налагат на България, са именно поради неправомерно изплащане на субсидии заради невярна информация за обработването на земеделските площи. „Не сме доказали достатъчно добра и ефективна система за идентификация на земеделските парцели, която се прави чрез обновяване. По регламент всяка година е трябвало да обновяваме данните по 20% от площите. Ако предходните три години това е направено, нямаше да се получи такова напрежение”, посочи още тя.

Така например 5800 земеделци трябва да възстановят получени около 20 млн. лв. по линия на директните плащания от Кампания 2009. На тях им се издава акт за публично държавно вземане от страна на ДФЗ. Субсидиите, които трябва да бъдат възстановени за 2009 г., ще бъдат удържани от Кампания 2010. „Който не е съгласен с акта за публично държавно вземане, може да го обжалва пред административния съд в София”, посочи още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.