1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тържествено откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“ 2016

Тържествено откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“ 2016

Събитието ще се състои на 20 юни 2016 г. в землището на с. Кликач

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за трета поредна година организира церемония по отбелязване началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“. Събитието ще се състои на 20 юни 2016 г. в землището на с. Кликач (обл. Бургас).

Церемонията ще бъде открита с пресконференция на НАЗ, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Асоциация „Хляб на мира“ (Германия). Пресконференцията ще се проведе в х-л „Приморец“, гр. Бургас от 14.30 до 15.00 ч., след което всички гости и участници ще посетят ръженото поле в с. Кликач, където ще бъде изпълнен тържествения ритуал.

Тазгодишните домакини на полето „Хляб на мира“ са председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров и председателят на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели” (Карнобат) Теодор Тодоров.

През 2012 г. в Берлин (Германия) се учредява гражданското обединение Асоциация „Хляб на мира“, чиято цел е стартирането на общ проект с държавите-членки на ЕС, част от бившия Източен блок.

Инициативата „Хляб на мира“ на германската асоциация е провокирана от отбелязването на 25-та годишнина от разрушаването на Берлинската стена, като символ на „Желязната завеса“. Това събитие представлява повратен момент в историята на стария континент и олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, преодоляването на разделението и в крайна сметка има безспорна роля в разширяването на Европейския съюз на изток, а това от своя страна до най-голямото постижение на ЕС – запазването на мира.

Проектът започва да се реализира под патронажа на федералния министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид. В него участват общо 12 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия.

„Хлябът на мира“ има за цел да покаже връзката между мира и приноса на устойчивото земеделие за осигуряване на прехраната и благосъстоянието на населението. Проектът стартира като добитата през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена) ръж е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.