1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: инвестициите по мярка 123 – за по-качествени храни и по-конкурентна хранително-вкусова индустрия

Тази седмица в АГРОФОРУМ: инвестициите по мярка 123 – за по-качествени храни и по-конкурентна хранително-вкусова индустрия

И още: как анализите на почвата ще ви помогнат да торите оптимално земеделските култури

От предишното издание на АГРОФОРУМ ще продължим една важна тема – как предприятията от хранително-вкусовата промишленост могат да се модернизират със средства по мярка 123 от ПРСР. Темата е интересна и важна, защото с тези средства родната хранителна индустрия ще стане по-конкурентоспособна, а ние, потребителите, ще консумираме по-качествени храни. А средствата не са никак малко – 242 млн. евро. Какви проекти се очакват през новия прозорец на прием, който стартира на 15 август, и какви грешки не бива да допускат кандидатите, за да получат одобрение – ще видите тази седмица само в АГРОФОРУМ.

И ако за хранително-вкусовата индустрия очакваме да се модернизира, но не чак и да се „революционизира”, то един друг сектор е на прага на истинска революция. Иде реч за рапицата. Нейните производители вече ще могат само с едно третиране да си осигурят чисти от плевели полета. Повече за това чудо в растителната защита ще научите, ако гледате АГРОФОРУМ тази седмица.

Та като дойде реч за растителната защита – всеки стопанин знае колко важна е тя за добрите добиви. Но въпреки това, може да ви се е случвало да положите всички усилия, да спазите като по учебник технологията за отглеждане на културите, но пак добивите да ви разочароват. Питате се защо, но отговор няма. Какво да правите тогава? Единият вариант е да вдигнете рамене и да си кажете – лош късмет тази година… и да се молите следващата да е по-хаирлия. Има обаче и друг, по-добър вариант. Може би, ако растенията можеха да говорят, щяха да ви се оплачат, че не сте ги нахранили както трябва. Да, но те не могат. Затова потърсете специалистите, които да анализират вашите почви и да ви дадат препоръки за балансираното хранене на културите ви.

И още по темата за храненето на вашите „растителни питомци”: гледайте предаването, за да научите какви са предимствата на торовете, създадени от растенията за растенията, и какви реални резултати са постигнати у нас след тяхното използване.

И да се върнем на прословутата рапица. През тази година се очаква у нас да бъдат засети 2,5 млн. дка с перспективната култура. След като сте научили за революционната технология, с която да защитите тези нежни растения, нека обърнем внимание и на семената – правилният им избор е първото, от което започва пътят към успеха. Затова ще ви разкажем каква селекция е най-подходяща за условията в България и какви са тънкостите в отглеждането на растенията с красиви жълти цветове. Ще го направим заедно с лекторите на семинара за земеделски производители, домакин на който бяха Старозагорски минерални бани.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.