1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Нови слънчогледови хибриди надграждат Clearfield технологията

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Нови слънчогледови хибриди надграждат Clearfield технологията

И още: Край с. Ковач беше представена почвообработваща техника, която пести време и разходи

Тази седмица в АГРОФОРУМ ще запознаем зърнопроизводителите с най-високодобивната генетика при царевицата и слънчогледа у нас. Тя е представена на опитни и производствени площи в цялата страна. По време на открит полски ден в землището на гр. Сливо поле пред земеделски производители беше представена технологията CL плюс, която надгражда познатата Clearfield технология.

В старозагорското село Ковач по време на демонстрация беше представена почвообработваща техника, която пести време и разходи на земеделските производители. Акцент беше поставен на тази иновативна дискова брана на Пьотингер Terradisc 6001T. Тя се показва за първи път у нас, след премиерата й на всички световни изложения. След демонстрацията фермерите коментираха, че есенната кампания може да бъде извършена в срокове, само ако се разчита на високопроизводителни и бързи машини за почвообработка и сеитба. И затова са готови да инвестират в най-новите технически разработки на световните компании.

Край селата Горна Митрополия и Паскалево беше показано богато разнообразие от френски царевични и слънчогледови хибриди. Ще ви разкажем с какво те привлякоха вниманието на зърнопроизводителите и дават ли надежда за високи добиви. Въпреки че повече от 45 дни не е паднала и капка дъжд, очакванията са за добри добиви. Освен все по-сухоустойчивата генетика при царевицата, другото решение срещу неблагоприятните промени в климата е културата сорго. Край Паскалево бяха представени опити с няколко ранни хибрида.

От втори септември мярка 141"Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от ПРСР ще бъде отворена, като приемът ще продължи до края на октомври тази година.

Тази седмица ще Ви заведем в добричкото село Победа, където присъствахме на представянето на нови продукти от концепцията Портфолио Фарм. Идеята е да покаже как се развиват хибридите на Пионер преди жътва и дали отговарят на изискванията на зърнопроизводителите. По отношение на една от най-атрактивните култури в земеделието ни – царевицата, съвременната селекция предлага много повече възможности. Най-новото в тази област са хибридите, които са способни да дадат максимални добиви независимо от климатичните условия. Именно това са царевичните хибриди от концепцията Оптимум Аква Макс.

Модерните технологии при селекцията на хибриди за пролетни култури достигат бързо и в България. Иновативната SUNEO технология при слънчогледа беше представена на опитни полета край село Царев брод. Това са хибриди, които са устойчиви на новите и силно агресивни раси синя китка. Те са средно ранни, формиращи едри пити и семки, с отличен потенциал за добив и устойчиви на мана, склеротиния и фома.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 17.08.-24.08.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.