1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в Агрофорум ще ви покажем с какви машини качествено и бързо могат да се обеззаразяват семената преди сеитбата

Тази седмица в Агрофорум ще ви покажем с какви машини качествено и бързо могат да се обеззаразяват семената преди сеитбата

Предаването стартира с информация за първата българска самостоятелна промоционална програма в млечния сектор

 

Българското сирене и кашкавал ще разширят и затвърдят позициите си на пазарите в Испания и Германия. Това ще стане в рамките на промоционалната програма, която се изпълнява от Националната асоциация на млекопреработвателите. В момента проектът е на етап приключване на първото тримесечие от първата година на програмата. Диляна Славова разказва подробности за проекта и споделя за следващата промоционална програма, която асоциацията подготвя.
Добиви от над 590 кг от дка от някои хибриди рапица получи тази година земеделският производител Кирил Жендов от добричкото село Крушари. Зърнопроизводителят, който вече 10 години отглежда тази перспективна маслодайна култури, признава, че такива рекордни резултати от хибридите на „Пионер” не е получавал досега.

След прибирането на реколтата от есенните култури е време да се помисли за новата сеитбена кампания. Един от важните моменти, който не бива да пропускате, е обеззаразяването на семената преди сеитба. За да стане то качествено, бързо и безпроблемно, трябва да се използват надеждни машини. За техните предимства разказва Петко Иванов – управител на „Кемтура България” и Пламен Атанасов, който е собственик на фирма за производство на машини за семепочистване и обеззаразяване на семена.

Селскостопанското застраховане дава сигурност на земеделските производители, че при евентуални бедствия, трудът им няма да отиде на вятъра. Интересът към застраховането обаче остава слаб. Каква е причината за това, разказва Стоян Проданов – изп. директор на застрахователна компания. Той коментира и искането на земеделските производители селскостопанските застрахователи да бъдат освободени от данък премия, с което да се избегне ръст в цените на застрахователните полици.

Пазарът на земя към момента е замрял. Каква и причината за малкото сделки и на какви цени се търгува земята, ще чуете мнението на Валя Колева – брокер на земеделска земя.

Опитни полета с рапица и пшеница край тутраканското село Белица посетиха земеделски производители от Северна България в навечерието на жътвената кампания. Площите се обработват от земеделска кооперация, която от няколко години изпитва перспективните сортове на „Лимагрейн”. Какво е характерно за тях и ще донесат ли успех на българските зърнопроизводители – ще чуете мненията на земеделски стопани и специалисти.

 
Програмата на Агрофорум вижте ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.