1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Три европейски града си съперничат в биопроизводството

Три европейски града си съперничат в биопроизводството

Победителите в европейския биоконкурс ще бъдат обявени на 25 септември 2023

Със своя План за действие до 2025 германският град Бремен си е поставил за цел да направи храната в своите общински училища, дневни центрове и болници до 100% органична и регионална. Бремен координира изпълнението и подпомага процеса с разнообразни мерки и кампании. Градът преследва целта за увеличаване на дела на регионалните биологични продукти в търговията на дребно, подобряване на икономическата устойчивост на земеделските производители, насърчаване на съзнателното хранене, подкрепа на туризма и работа в мрежа на много ангажирани участници.

Градската община Хайдунанас в Унгария се занимава с биологично земеделие от март 2014 г. В момента в нея се отглеждат около 6 хектара зеленчуци, 24 хектара полски култури и 5 хектара плодове. Що се отнася до животновъдството, в общината се грижат за 70 бивола, 110 сиви говеда, 200 прасета Мангалица и 100 овце, които се отглеждат в над 80 хектара защитени пасища. Непрекъснатите тестове върху растения, почви и животни потвърждават положително принципите на биологичното и екологичното земеделие.

Град Виена е разработил широкообхватна органична концепция "от фермата до трапезата" за своите жители. Тя управлява около 44 000 хектара гори и земеделски земи. Органичните земеделски продукти от тези полета, собственост на града, са етикетирани с печат за храна "Wiener Gusto" и се продават на населението на достъпна цена. Тези действия не само гарантират сигурни доставки на храни, но и осигуряват достъпна и висококачествена органична храна за всеки жител. Местната икономика се укрепва чрез регионалната верига за създаване на стойност и регионалната сигурност на работните места. С този проект град Виена се ангажира да подкрепя устойчивото земеделие и диети, за да повиши качеството на живот на населението, както се вижда от положителните отзиви на клиентите.

„Най-добър органичен град“ е една от категориите в европейския биоконкурс, като победителите ще бъдат обявени на 25 септември.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.