1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени излекуваха парализата на кучета с трансплантирани клетки от носа

Учени излекуваха парализата на кучета с трансплантирани клетки от носа

Снимка:

Екипът от университета на Кембридж е умерено оптимистичен, че методът един ден може да се използва и при хора

Учени обърнаха парализата на кучета, като им инжектираха клетки, отгледани от лигавицата на носа. Всички лекувани кучета са били с увреден гръбначен стълб и не са движели задните си крака. Екипът от университета на Кембридж е умерено оптимистичен, че методът един ден може да се използва и при хора, пише БТА.

Изследването е първото, при което трансплантацията е изпитана с истински травми, а не с лабораторни животни. Учените са взели клетки от обонятелната лигавица на пациентите, след това няколко седмици са ги култивирали в лаборатория и са ги инжектирали на животните.

От преминалите трансплантация 23 кучета повечето са се подобрили значително и могат да ходят подкрепяни от хамут. Резултатите показват, че трансплантираните клетки регенерират нервните влакна в увредения район на гръбначния стълб.

Това дава възможност на кучетата отново да използват задните си крака и да координират движението с предните. Новите нервни връзки обаче не са достатъчно дълги, за да позволят свързване на мозъка с гръбначния стълб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.