1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени от Йейлския университет са научили маймуни да си служат с пари

Учени от Йейлския университет са научили маймуни да си служат с пари

Животните бързо схванали стойността им, започнали да пазаруват с тях любимите си храни

Учени от Йейлския университет са научили маймуни да си служат с пари и те проявили същите особености, които се наблюдават при пресметливите търговци, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Лори Сантос обучил едни от най-умните примати, кафявите капуцини, да боравят с "портфейл", съдържащ 12 алуминиеви жетона. Животните бързо схванали стойността им, започнали да пазаруват с тях любимите си храни. Когато купували банани или фъстъци, те дори очаквали да получат ресто.

Капуцините толкова се специализирали, че започнали да търсят търговска изгода от сделките с жетони, като залагали на повече нискокачествени стоки за по-малко "пари".

Най-добре в сделките се проявил алфа-мъжкарят Феликс. Той внимателно преценявал как да похарчи жетоните си, когато му предлагали да избира между две опции. Това е прецедент в експериментите с животни. Досега други видове можеха да стигнат най-много до простата размяна, когато имат шанс да избират.

Американските учени с почуда открили още една "човешка" слабост при изследваните примати. Подобно на нас те били склонни на безумни и необмислени харчове. Капуцините не били големи фенове на спестяванията, пише вестникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.