1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени откриха връзка между пестицидите и аутизма

Учени откриха връзка между пестицидите и аутизма

Изследването e публикувано в списание Environmental Health Perspectives

Бременна жена, която живее близо до ферма, използваща пестициди, е изложена на 66% по-голям риск да роди дете аутист, установиха учени от университета Дейвис в Калифорния, предаде АФП.

Изследването, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, проучва връзките между живота близо до място, където се използват пестициди, и раждането на деца аутисти. Аутизмът е заболяване на развитието и разпространението му нарасна в последните години в САЩ, засягайки едно на всеки 68 деца през 2010 г. спрямо едно на 150 деца през 2000 г., съобщава БГНЕС.

Учените използвали данни за употребата на пестициди в Калифорния. "Проучихме къде са живели нашите участнички в изследването по време на бременността си и в момента на раждането", разказа един от авторите на изследването Ирва Херц-Пикиото, заместник-декан на факултета по наука и обществено здраве в университета Дейвис в Калифорния.

"Констатирахме, че много видове пестициди са били използвани по-често близо до жилища, където децата са развили синдрома на аутизма или са имали забавяне на развитието", допълни изследователката. Около една трета от участничките в изследването живеели в радиус от 1,25-1,75 км от мястото, където били използвани пестицидите.

Учените открили също, че рисковете от аутизъм са още по-високи, ако контактът с пестицидите стане в средата или края на бременността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.