1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени проучват ефекта на алкохола при птиците

Учени проучват ефекта на алкохола при птиците

Зебровите амадини се използват често като модел за изследване на заучаването на звуци и комуникационни умения при хората

Алкохолът може да превърне и най-тихите хора във веселяци, които грабват микрофона на караокето и започват да пеят с всички сили.

Сега учените са установили, че, алкохолът има подобен ефект и върху птиците, чиито песни стават по-неясни и по-зле дефинирани, когато са под влиянието на спиртна напитка,
пише "Дейли Мейл", цитиран от www.vesti.bg.

На птиците им е бил даден сок с 6% съдържание на алкохол, след което техните песни са внимателно анализирани в търсене на издайническите белези на пиянството.

Кристофър Олсън от университета в Орегон описва експеримента, в който на зеброви амадини е даден сок с 6% алкохол.

Зебровите амадини се използват често като модел за изследване на заучаването на звуци и комуникационни умения при хората.

Д-р Олсън заяви: "Първоначално смятахме, че те няма да изпият сока доброволно, защото много животни изобщо не се докосват до такива неща. Но изглежда, че тези птички приеха алкохола добре и бяха по-склонни да го консумират".

След изпиването на сока птиците имали в кръвта си между 0,05 и 0,08% алкохол, което може и да не звучи много, но то не съответства на пиянство при хората.

Количеството обаче било съвсем достатъчно да предизвика търсения ефект у пернатите, защото птиците имат различен метаболизъм.

Птиците лесно биха могли да се напият и в дивата природа, ако консумират твърде много ферментирали плодове.

В експеримента учените констатирали, че песните на птиците стават по-тихи и малко неясни след употребата на алкохол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.