1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени разкриха еволюцията на птицата киви

Учени разкриха еволюцията на птицата киви

Проучването е извършено на основата на ДНК анализ от изследователи в Университета Аделаида в Австралия

Националният символ на Нова Зеландия – птицата киви – не е дошла от Австралия, а произлиза от вече изчезналата птица слон от Мадагаскар, разкриха учени. Това проучване, извършено на основата на ДНК анализ от изследователи в Университета Аделаида в Австралия, показва също, че тези птици са били в състояние да летят в далечното минало.

Сега кивито е с размер на кокошка и не може да лети. Разкрита е тайната на еволюцията на тези големи тичащи птици, наречени щраусови, като емуто, щрауса и казуара и живели на всички континенти в южното полукълбо.

Птицата слон от Мадагаскар, която била висока между 2 и 3 метра и с тегло до 275 килограма, както и гигантската моа (Dinornithiformes), са живели и в Нова Зеландия и са от същия вид, не са можели да летят. Учените дълго време мислеха, че тези различни видове птици никога не са имали възможност да летят и са се оказали изолирани от континента при отделянето му преди повече от 130 милиона години, пише БТА.

Географският произход на древната ДНК, извлечена от кости на две птици слонове, намиращи се в новозеландския музей "Te Papa Tongarewa", показва генетична връзка с кивито, въпреки големите географски и морфологични различия, както и различната среда, уточнява публикацията в списание "Сайънс" (Science).

"Този резултат нямаше как да бъде по-неочакван", разказва изследователят Кийрън Мичъл (Kieren Mitchell) от Аделаидския университет. Предците на щраусовите птици, способни да летят, са се разпространили веднага след изчезването на динозаврите преди 65 милиона години, преди бозайниците значително да увеличат своите размери и да станат преобладаващ биологичен разред на планетата, обяснява професор Купър.

"Щраусовите птици изглежда са се възползвали от този тесен прозорец, за да станат едри тревопасни бозайници, но след като бозайниците също са пораснали преди около 50 милиона години, никоя друга птица не е могла да увеличи размерите си, с изключение на острови без бозайници, както това се е случило с птицата Додо, (изчезнала днес) на остров Мавриций и в източната част на Мадагаскар", продължава той.

Изследователите уточняват, че наскоро са открили изкопаеми останки от предците на кивито, показващи, че те са летели, когато са пристигнали в Нова Зеландия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.