1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени разработиха устройство, вдъхновено от кактусите, което пречиства вода

Учени разработиха устройство, вдъхновено от кактусите, което пречиства вода

В системата се използва ефектът на адсорбцията

Учени от Китайската академия на науките разработиха устройство, с помощта на което ще могат да бъдат изтеглени от водата микрокапките от петрол и масла. В системата се използва ефектът на адсорбцията върху конусни израстъци върху специална повърхност. Описанието на устройството е публикувано в списанието Нейчър комюникейшънс /Nature Communications/, краткото му описание прави Би Би Си /BBC News/.

Според авторите разработката е вдъхновена от кактусите, който използват бодлите си като капан за влагата от въздуха. Капчиците течност, кондензирали върху игличките, се стремят да се спуснат към основата, което помага на кондензацията на следващата капка. Същият принцип се използва от новото устройство: учените са направили от мед или силикон повърхност с конични израстъци с височина около половин милиметър. При контакта с емулсията, петролните или маслените микрокапчици "се стичат" към основната повърхност, откъдето се отделя след това, отбелязва БГНЕС.

По този начин се осъществява до 99% почистване на тестовите образци. Въпреки, че не става ясна продължителността на процеса за достигане на такава чистота, той може да се използва и за изтегляне от водата и на бензин и различни органични разтворители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.