1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени са разработили супер слънцезащитен продукт, разгадавайки тайните на Големия бариерен риф

Учени са разработили супер слънцезащитен продукт, разгадавайки тайните на Големия бариерен риф

Неприятното изгаряне и рискът от рак на кожата могат скоро да се превърнат в лош спомен

Неприятното изгаряне и рискът от рак на кожата могат скоро да се превърнат в лош спомен, благодарение на австралийски учени, които са разработили супер слънцезащитен продукт, разгадавайки тайните на Големия бариерен риф, предаде ДПА.

След като изучавали две години как коралите се предпазват от ултравиолетовата светлина, специалисти от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) са открили естествени "филтри", които блокират вредните лъчи.

Имитирайки филтрите, позволили на коралите да оцеляват милиони години в плитки води под жежкото слънце на Куинсланд, изследователите са създали безопасен и ефикасен слънцезащитен продукт, устойчив на опасната ултравиолетова радиация - виновник за слънчевото изгаряне и рака на кожата, пише БТА.

"Филтрите са прозрачни на цвят, нямат мирис и са много стабилни. Това ги прави подходящи за включване във всякакъв вид емулсия", обяснява д-р Марк Йорк от изследователския екип. Австралия е страната с един от най-високите проценти на кожен рак в света. Заболяването отнема над 2000 човешки живота годишно.

Очаква се супер слънцезащитният продукт да бъде пуснат в масова продажба по света до пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.