1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени ще съставят атлас на мозъка на мамута

Учени ще съставят атлас на мозъка на мамута

Първата компютърна томография на череп е осъществена в Якутск през месец май 2012 година

Учени от Руската академия на науките и от Академията на науките на Якутия ще съставят атлас на мозъка на мамута, който ще позволи да се установят поведенческите навици на предшественика на съвременния слон, съобщава ИТАР-ТАСС.

Изводите ще бъдат направени въз основа на изследванията на мозъка на откритите останки на мамутчето Юки. "Предварителният анализ на морфологията на мозъка на вълнестия мамут показа, че той е почти идентичен с този на съвременния слон", заяви ръководителят на екипа Алберт Протопопов от якутската Академия на науките.

"Сега сме на етапа на детайлното му изучаване, а атласът ще бъде готов до една година", заявява Протопопов. Първата компютърна томография на черепа на Юки бе осъществена в Якутск през месец май 2012 година. Учените констатираха, че мозъкът на животното се е съхранил с добре изразена обемна анатомия. Това е позволило на специалистите детайлно да проучат неговата морфология.

През 2013 г. мозъкът на Юки беше консервиран чрез метода на обтекаемата фиксация, която продължи без прекъсване три седмици с помощта на вкарването на формалин в самия череп. Трапанацията на черепа бе осъществена на 25 февруари, припомня агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.