1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени смятат, че са открили защо жените живеят по-дълго от мъжете, изследвайки мухи-винарки

Учени смятат, че са открили защо жените живеят по-дълго от мъжете, изследвайки мухи-винарки

Изследването е направено върху мутациите на митохондриалната ДНК – източникът на енергия за клетките

Учени смятат, че са открили защо жените живеят по-дълго от мъжете, след изследване върху мухи-винарки, съобщи Би Би Си. Изследването е публикувано в "Current Biology" и е направено върху мутациите на митохондриалната ДНК – източникът на енергия за клетките.

Митохондриите се наследяват само от майките, никога от бащите, така че няма как да се наблюдават отклоненията, които влияят само на мъжете. Все пак експертите смятат, че много фактори могат да обяснят половата разлика в очакваната продължителност на живота. На възраст около 85 години във Великобритания има около шест жени на всеки четири мъже, а при столетниците съотношението е близо две към едно. В животинския свят женските също често надживяват мъжките.

Учените от австралийския университет Монаш и британския университет Ланкастър са анализирали митохондриите на 13 различни групи мъжки и женски мухи-винарки. Митохондриите, които съществуват във всички животински клетки, превръщат храната в енергия за тялото.

Доктор Деймиън Даулинг, от университета Монаш, който е един от учените, изготвили изследването, смята, че резултатите показват редица мутации в митохондрииалната ДНК, които влияят на продължителността на живота на мъжките и скоростта, с която остаряват, отбелязва "Дневник".

"Интересното е, че тези мутации нямат никакъв ефект върху стареенето на женските", каза той. "Всички животни имат митохондрии, а тенденцията женските да надживяват мъжките е доста често срещана. Според нашите резултати мутациите, които открихме, предизвикват по-бързо стареене при мъжките в животинското царство".

Учените предполагат, че дефектите не се предават на следващите поколения, защото митохондриите се предават от женските. "Ако митохондриални мутации вредят на бащите, но нямат ефект върху майките, тази мутация ще изтече от ситото на естествения подбор незабелязано", каза д-р Даулинг.

"През хиляди поколения много такива мутации са се акумулирали и вредят само на мъжките, а женските не са повлияни".

Според Том Киркуд, професор по стареене в университета Ню Касъл обаче, резултатите са "интригуващи", но не представляват откритие. "Има много неща, които влияят на продължителността на живота – начина на живот, социалните и поведенчески фактори. Но най-голямата разлика в биологията е, че половете имат различни хормони".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.