1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени твърдят, че на дъното на океана има солидни запаси от прясна вода

Учени твърдят, че на дъното на океана има солидни запаси от прясна вода

Тя се е оказала под дъното на световния океан през ледниковите периоди преди около 20 хил. години

Учени от няколко университета в САЩ, Великобритания, Австралия и Холандия твърдят, че на дъното на океана има солидни запаси от прясна вода, пише Nature. Става дума за количество от половин милион кубически километра.

„Обемът на тази вода, стотици пъти надвишава тези количества, които човечеството е добило от водоносните слоеве за целия минал век от 1900 г. насам." Това са думи на австралийския хидрогеолог Винсент Пост. Прясната вода се е оказала под дъното на световния океан през ледниковите периоди преди около 20 хил. години. В онези времена морското равнище било много по-ниско и намиращите се сега под дъното участъци попивали свободно дъждовна вода. След разтопяването на ледниците морското равнище се повишило с около 100 метра, а прясната вода успяла да се запази под слоевете глина и утайки, отбелязва spisanie8.bg.

Изследователите твърдят, че откритата от тях вода съдържа не повече от 10 грама разтворени соли на литър, което е три пъти по-малко от солеността на морската вода в момента, но и надвишава по този показател водата, която употребяваме за пиене. По данни на ООН, днес около 40 процента от земното население изпитва недостиг на питейна вода. Откритите запаси в морските недра могат да помогнат при решаването на този важен за човечеството проблем. Макар за целта да е нужно скъпоструващо дълбоководно оборудване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.