1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени твърдят, че определен вид сладководен полип е безсмъртен

Учени твърдят, че определен вид сладководен полип е безсмъртен

Хидра Магнипапилата има постоянно нисък процент на смъртност

Учени твърдят, че определен вид сладководен полип е "практически безсмъртен", а някои видове стават по-силни с напредване на възрастта им. Хидра Магнипапилата е микроскопично водно животно с тяло с формата на тръбичка, с пипала, уста и лепкаво краче. Може да не е животно, което хората да опитомят и прегръщат, но процесът на остаряване почти не засяга този полип.

Учени са наблюдавали стареенето при 46 различни вида, включително бозайници, растения, гъби и водорасли. Докато хората, бозайниците и птиците отслабват с течение на времето, други организми, като костенурките и някои видове дървета стават по-силни.

Екипът на д-р Оуен Джоунс от Южнохоландския университет изучавал стареенето при видове като дъбови дървета, през морски водорасли, кръгли червеи и въшки до лъвове и бабиуни. Изследвали са 11 вида бозайници, 12 други гръбначни животни, 10 безгръбначни, 12 растения и един вид водорасли. Има видове, които не са засегнати от процеса на стареене. Сладководният полип Хидра Магнипапилата има постоянно нисък процент на смъртността. В лабораторни условия рискът от смърт е толкова нисък, че практически този полип е безсмъртен. "Цялостната картина на лабораторните данни показва, че дори след 1400 години 5% от водните организми при тези непроменени условия все още ще бъдат живи", казва д-р Джоунс, цитиран от БГНЕС.

За много видове смъртността се увеличава с напредване на възрастта - модел, който се вижда при повечето бозайници, включително хората и косатките, както и някои безгръбначни организми като водните бълхи.

Други видове намаляват процента на смъртността като остаряват. Например, пустинната костенурка е най-вероятно да загине в ранния етап от живота си. Много по-малко вероятно е това да се случи, когато тя започне да остарява. Този вид костенурки може да доживее до 80 години. Много растителни видове, като бялото мангрово дърво, следват същия модел. Няколко вида, включително рододендрони, гущери и раци, показват малка промяна в смъртността през целия им живот.

Учените са изследвали и плодовитостта при същите 46 вида. Открили са, че има големи разлики между видовете. Плодовитостта при хората е концентрирана в кратък период от живота им. Някои видове организми, по-специално растенията стават все по-плодовити с напредване на възрастта, например американския столетник в Мексико и Южна Америка. Един вид кръгъл червей започва живота си в състояние за размножаване и внезапно губи способността да се възпроизвежда. Учените са стигнали до извода, че даден вид организъм може да има висок процент на смъртността и да живее дълго време, или пък да има ниска смъртност и пак да живеят дълго време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.