1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени успяха да заснемат кадри с изключително рядка дълбоководна риба

Учени успяха да заснемат кадри с изключително рядка дълбоководна риба

Тези риби живеят на голяма дълбочина и рядко се срещат в по-горните водни слоеве

Учени успяха да заснемат уникални кадри с изключително рядка гигантска дълбоководна риба, която почти не е срещана в естествената си среда. Чрез дистанционно управляем дълбоководен апарат те уловиха за малко голям екземпляр от вида риба-гребло, пише ekipnews.com.

Тези същества са едни от най-големите риби в света изобщо и по дължина вероятно отстъпват само на китовата акула. Видът им в значителна степен обяснява произхода на разказите за морските змейове. Най-големите риби-гребло достигат 17 метра, а издълженото им тяло дава на учените да посочат именно тази риба като първоизточник на легендите за чудовищния морски змей. Има поне един сигнал, от новозеландски учени, че рибата - гребло е в състояние да пуска електрошокове, ако бъде докосната. Кадрите се получиха по време на подводна работа по проекта “Сърпънт”, в който сътрудничат и няколко петролни компании. Именно те предоставиха дълбоководните си изследователски средства за безпрецедентно подробно проучване на дълбочините на Мексиканския залив. Именно при едно от наблюдателните мисии камерите уловиха дълбоководния гигант.

Освен че е една от най-големите в свето риби, рибата - гребло (Regalecus glesne) има странен външен вид. Прилича на невероятно голяма змиорка,  има червеникава гръбна перка, простираща се по цялата дължина на гърба, допълнително засилващата приликата с морска змия или змей. Първите 10-12 костни лъча от перката веднага зад главата й са удължени и подвижни, придавайки на съществото направо извънземен изглед. Гръдните плавници са много малки, а аналният и опашният изобщо липсват, допринасяйки за “змийския” вид. Легендата вероятно е възникнала именно след някоя от крайно редките срещи на мореплаватели с тази риба. Не е ясно как точно е произлязло името й, има различни версии. Въпреки размерите си и тази риба по принцип не е опасна, защото се храни с планктон и дребни морски същества като медузи и обикновени сепии. Няма видими зъби и учените смятат, че може да се превърне в плячка на големите акули.

Въпросният екземпляр от видеото не е по-голям от 10 метра, но дължината му не може да се фиксира с точност. Тези риби живеят на голяма дълбочина и рядко се срещат в по-горните водни слоеве. те са познати най-вече чрез трупове от този вид, изплували нагоре или изхвърлени на брега. Учените имат съмнения, че още през 2007 година една камера на изследователски проект е уловила движението на риба-гребло на дълбочина 765 метра, но още няма сигурна идентификация по тогавашните кадри, за разлика от новите.

Петролните компании често дават достъп на учените до дълбоководните си апарати, за да подпомогнат изследванията им. Конкретно по време на проекта “Сърпънт” рибата - гребло не остана единственото откритие - заснети бяха и уникални кадри с друго чудновато същество - брадатата риба (Paracaristius sp.), която има ефектно разположени точно под долната си устна перки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.