Адаптацията е успешна
Месодайната равнина порода овце от Франция, Ил дьо франс, се адаптира изключително успешно на надморска височина от близо 1 500 м., при Петрохан, където е експериментарната база на Института по животновъдни науки, Костинброд. В момента учените експериментират там с 26 шилета от тази порода и 63 от млечната порода „Синтетична популация българска млечна“. 185 майки и 50 агънца са свалени вече в ниското, в базата на Института в Костинброд.
А целта на експеримента е да се установи как ефектът на „хипоксия“, увеличение на кръвните клетки, при първоначалната адаптация на високото, се отразява на качествата на млякото и плода на месото. Институтът в Костинброд работи в тясно сътрудничество със селекционните центрове, уточни Директорът на Института доц. Иван Янчев. Научното звено на ССА стопанисва на Петрохан 6 000 декара ливади и пасища, които осигуряват тревостат от 45 билки. А това, заедно с посочения ефект на „кръвния допинг“ при адаптацията, осигурява масленост на млякото от 6,2 % и белтъчно съдържание 5,9 . Резултатът, който преди всичко ни интересува, обаче, е в съотношението на наситени и ненаситени мастни киселини, уточни доц. Иван Янчев. Институтът в Костинброд е единственият за животновъдство, който остана за Западна България. Важна е връзката на учените с бизнеса и фермерите, които вземат от него материал за разплод, уточняват директорът на Института доц. Иван Янчев и овчарят на стадото Станул Игнатов.
Автор: Ваня Манолова