Ученици от Поморие откриха 46 вида пеперуди в родния си град

Събрана е липсваща информация за екосистемата в Поморие

30 ученици от Поморие влязоха в ролята на изследователи и проучваха различните животински видове на територията на родния си град. По време на полевите проучвания те установиха 8 вида влечуги и 2 вида земноводни, защитени по Закона за биологичното разнообразие. Както и 5 вида водни кончета и 46 вида дневни пеперуди, два от които  – защитени. За това информирага от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Заниманията, увлекли учениците са част от проекта „Живото „Черноморско злато“: Изграждане на капацитет за доброволческо събиране на данни за биологичното разнообразие в община Поморие“. Той е първият успешно приключил от общо 12 проекта по Покана B03.SGS: „Създаване на национална кампания за обучение и повишаване осведомеността чрез доброволчески и подкрепящи дейности“. Финансиран е по Програма "Биологично разнообразие и екосистеми" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014,  с програмен оператор Министерство на околната среда и водите.

В резултат на полевите изследвания бе събрана липсваща информация за екосистемата в Поморие. Представен бе и първият разработен в България Наръчник по биоразнообразие. Той е предназначен за ученици и учители по биология. Авторът на помагалото Здравко Колев е експерт по биоразнообразие, и участник в екипа по проекта.

Благодарение на проекта 30 момичета и момчета от Поморие откриха своята нова страст – опазването на природата. И след приключването му те продължават своята работа в новоучреден клуб „Млад биолог“. Те разполагат с необходимото оборудване за провеждане на изследвания – фотоапарати, GPS устройства и ентомологични сакове за лов на насекоми.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.