1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Училищен проект анализира възможностите за вегетативно разможаване на растения в безтегловност

Училищен проект анализира възможностите за вегетативно разможаване на растения в безтегловност

Експертите по растителна защита на BASF подкрепиха младите учени

Космически център „Джон Ф. Кенеди“, Флорида, САЩ – В Международната космическа станция ще се проведе първият училищен експеримент, който ще тества дали филизите се вкореняват в безтегловност. Опитът, разработен от Мария Кох, Рафаел Шилинг и Дейвид Герей – трима ученици от професионалната гимназията по земеделие в Равенсбург, Германия, напусна Космическия център „Джон Ф. Кенеди“ във Флорида на борда на ракетата SpaceX на 19 февруари 2017 г. в 9.39 сутринта местно време. Към днешна дата експериментите, проведени в безтегловност, се концентрираха единствено върху растежа на семена. Ако резниците могат да се използват за размножаване на растения в космоса, това ще бъде важен напредък в усилията да се осигурява храна за дългосрочните космически мисии, като тези до Марс.
 
„Ние сме изключително развълнувани, че имаме възможност да проведем нашия експеримент на Международната космическа станция – сподели Мария. – Досега не е имало проучване върху ефекта на нулевата гравитация върху растежа на резници. Този експеримент се случва веднъж в живота.”
 
За своя опит училищният изследователски екип подготви 15 милиметрови резници на фикус пумила. Това растение покрива тежките изисквания за пътуване в космоса: то е достатъчно компактно и устойчиво на температурни разлики от 4 до 28°C. Резниците са засадени в хранителна среда с агар, поставена във високотехнологична експериментална кутия, наречена AFEx Habitat. 36 часа преди излитането експерименталната кутия е доставена до оперативния екип на НАСА. Едновременно с експеримента в космоса ще се проведе и контролен експеримент на Земята в условията на гравитация.
 
Експертите по растителна защита на BASF подкрепиха младите учени с изследователско ноу-хау, научна консултация, материали и оборудване. За да разработят дизайна на експеримента, учениците са изкарали стаж в Центъра по земеделие на BASF в Лимбургерхоф, Германия. Тъй като резниците ще бъдат подложени на екстремни разлики в температурата и влажността, предварителната обработка срещу бактериални и гъбни болести беше от изключително значение. В тази област BASF се включи както със знания, така и с продукти. Фунгицидите на BASF – Xemium® and Initium®, ще запазят резниците здрави на борда на Международната космическа станция и по време на полета в космоса.
 
„Това е най-вълнуващият полеви опит, в който съм участвал. Изследователската работа винаги води до откриването на нови идеи. Но досега нашите експерименти никога не са напускали Земята – обясни д-р Себастиан Рорер от отдел „Ранно третиране на фунгициди“ в дивизия „Растителна защита“ на BASF. – Подходът на BASF към иновациите се основава на връзката с другите. Работата с учениците е отличен пример за това – такива млади хора ще бъдат бъдещето на иновациите в земеделската индустрия.”
 
Учениците Мария, Рафаел и Дейвид започват работата върху проекта V3PO през 2015 г. в извънкласен Клуб на младите учени в професионална гимназия Edith-Stein School Ravensburg & Aulendorf. Експериментът ще продължи 30 дни в космоса, след което ще се завърне на Земята за анализ на резултатите. Това е първият училищен проект от Германия, допуснат до образователната програма на НАСА. „Гледайки напред в бъдещето, когато космическото фермерство ще бъде реалност, тогава ние може би ще сме пионерите,” коментира Рафаел от екипа на V3PO.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.