Училищно състезание търси героите на бъдещето

BASF обяви началото на училищно състезание, което се фокусира върху взаимодействието между устойчивото развитие и естествените науки

Научното състезание „Герои на бъдещето“ започна през декември 2014 г. в Чешката република, Румъния и Сърбия, и през януари 2015 г. в други седем централноевропейски страни, включително и в България. Целта на надпреварата е да сближи младежите от основните и средните училища с науката и да привлече тяхното внимание към ролята, която тя играе в нашето ежедневие, както и в устойчивото развитие на нашето бъдеще.

В рамките на състезанието BASF в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ, Съюз на химиците в България, Съюз на учените в България, Национална мрежа за децата, Джуниър Ачийвмънт България, Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и Българска телеграфна агенция търси бъдещи млади иноватори, които умеят креативно да прилагат научните новости с цел намирането на екологични решения. Училищните отбори трябва да проведат научно проучване и да реализират иновативно, устойчиво решение на проблем, който съществува в техните местни общества. Този проблем може да бъде преразход на енергия в училище или прекомерно генериране на отпадъци – целта е проблемът да бъде разрешен чрез прилагането на научни методи. Докато подготвят и осъществяват своите решения, учениците ще разберат, че науката, особено химията, е важно средство, когато става дума за устойчиво развитие.

„В над 150-годишната история на BASF са направени редица технологични открития, които подкрепят устойчивото развитие – от иновативни материали, които правят използването на зелена енергия по-ефективно, до модерни и екологични автомобилни технологии – казва Филип Дворак, директор „Комуникации и връзки с обществеността“ на BASF за Централна Европа. – Целта на научното състезание „Герои на бъдещето“ е да запознае младото поколение с концепцията на устойчивото развитие, както и с науките, които играят важна роля в него, и да им помогне да научат как да прилагат своите знания в реалния свят. Вярваме, че младите иноватори на днешния ден ще станат научните изследователи на бъдещето.”

„Да направим света по-добро място с помощта на науката”

„Изключително сме щастливи, че и тази година BASF представя нов образователен проект в България, научното състезание „Герои на бъдещето“. Вярваме, че младите хора и учителите могат да направят много за устойчивото развитие, представяйки устойчивостта, като ценност за обществото ни и повишат интереса към науката“, споделя г-жа Валентина Диканска, Управител на BASF за България.

Задачата на училищните отбори в състезанието „Герои на бъдещето“ е да идентифицират някакъв проблем в тяхната среда с помощта на своя учител- ръководител. След това те трябва да анализират своя проблем с учителя и да намерят решение, което също трябва да бъде осъществено. За да завършат задачата, младежите трябва да приложат както теоретични познания и научен интерес, така и своята креативност и въображение. Най-добрите идеи могат да послужат като добър пример и да вдъхновят и другите хора за промяна и използването на устойчиви решения.

За улеснение на подготовката екипът на BASF е приготвил образователни материали за учениците и учителите. Научните статии, които могат да бъдат свалени онлайн, изследват взаимодействието между устойчивото развитие и науката по отношение на глобални теми, който оказват най-голямо въздействие върху нашия свят, като консумацията на енергия и употребата на питейна вода. Текстовете запознават учениците с последните резултати от научни изследвания и иновации и предоставят много интересни данни, които да привлекат тяхното внимание. Научните статии насърчават и работата на учителите, тъй като те могат да прочетат за най-новите научни открития, с които може все още да не са запознати.

Отборите могат да участват в състезанието, като изпратят презентации или видеофилми, които представят тяхното устойчиво решение, на www.chemgeneration.com до 30 април 2015 г. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, а най-добрите отбори ще получат стойностни награди.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.