1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ути Бъчваров готви Гергьовски курбан на Събора на овцевъдите

Ути Бъчваров готви Гергьовски курбан на Събора на овцевъдите

2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16:00 ч. на Гергьовден

Кулинарният спец Ути Бъчваров ще е гост в първия ден на десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България. На 6 май край Петропавловския манастир той лично ще ръководи състезанието по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви вкусен Гергьовски курбан по стара българска рецепта.

Надпреварата по обезкостяване ще е от 13:00 ч. и в нея може да се включи всеки желаещ, който умее да  разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.

Ути лично ще следи скоростта и прецизността на участниците и ще раздаде специални награди на най-добрите  майстори в разфасоването.

sabor-uti

Веднага след това кулинарният тв водещ ще вложи крехките агнешки мръвки в голям Гергьовски курбан. Еднотоновата курбан чорба ще ври в исполински меден казан. Ръчно кованият готварски съд с диаметър 2 м е направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. Премиерата на казана бе през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж , Ути ще готви в него за петстотен път.

В Гергьвския курбан кулинарният спец ще сложи месото от 5-6 агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16:00 ч. на Гергьовден.

Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. На поляните край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще има изложение на животни /овце, кози, кучета и коне/ селскостопанска техника, оборудване и фуражи, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар, фолклор от цяла България, етно възстановки, изложение на занаяти и още много атракции за цялото семейство.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

            

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.