1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Доволни ли са зърнопроизводителите от обещанията на ЕК?

В АГРОФОРУМ: Доволни ли са зърнопроизводителите от обещанията на ЕК?

И още: Как да се подобри работата по подхода ВОМР в новия програмен период

Кои са темите в предаването АГРОФОРУМ тази седмица:

Тежка година очакват овощарите след като голяма част от плодните дръвчета измръзнаха заради пролетни слани. Напълно измръзнали са костилкови видове в Източна, Северна и Югоизточна България - кайсии, праскови, сливи, череши - спрямо сорта. Министерството на земеделието обеща помощ за пострадалите собственици на градини. Неяснотите обаче са много.

Европейската комисия предложи пакет от мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Пакетът включва ограничаване на вноса на 4 продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост. Кое е притеснителното?

Все повече земеделци се насочват към Но-тил и регенеративно земеделие. Целта е опазване на почвите и по-добри финансови резултати. Асоциацията на българските Но-тилъри проведе две обучения на фермери, които искат да преминат към този тип земеделие. Един от лекторите беше Петя Иванова, експерт по почвено здраве и регенеративно земеделие.

Подходът Лидер е важен за развитието на селските райони, защото дава права на местните общности да ориентират европейското финансиране според спецификите на различните територии и необходимости. През периода 2014-2020 г. 64 на брой Местни инициативни групи обхванаха над 1,6 млн. жители в 117 общини. Какво може да се подобри в работата им в новия програмен период?

Повече по темите гледайте тази събота – 29 април от 07:30 часа само по АГРО ТВ!


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.