1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Агрофорум гледайте: 95 години наука, посветена на царевицата

В Агрофорум гледайте: 95 години наука, посветена на царевицата

И още: Тест драйв на високопроизводителна техника край Виена

Царевицата – царица на полето. Една от най-привлекателните за земеделието култури постоянно търпи промени в селекцията. Учените разработват нови и нови хибриди, които да задоволят потребностите на пазара, като противодействие на климатичните промени.

Близо до Виена на площите на най-големия земеделски производител в Австрия дефилира един от претендентите в Конкурса Трактор на годината за 2020-та. Съвсем нов дизайн и нови технологии са внедрени в иновативната машина, с която фермерството става още по-прецизно и ефективно.

95 години навърши единственият в България институт по царевицата. Как се развива българската селекцията при тази важна за земеделието ни култура.

Темата напояване е на дневен ред. В последната година усилено се коментира, че земеделските производители трябва да получават подходящи ценови стимули, съвети и професионална подкрепа, но оказва се, че това са само думи в кръга на добрите пожелания. Как реално стоят нещата.

България се нарежда на 54-о място по нива на воден стрес в света. Промените в климата са причина за трудното оцеляване на земеделските култури особено в южната част на страната. Какъв е изходът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.