1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Нов прочит за земеделието - през погледа на младото поколение фермери

В АГРОФОРУМ: Нов прочит за земеделието - през погледа на младото поколение фермери

И още: Европейското свиневъдство преминава през пореден тежък етап

За пътя на младите в земеделието, за разочарованията, но и за иновативните решения, които водят до по-добра икономическа ефективност разказва потомственият земеделец Александър Сотиров.

Ще ви покажем царевица, устойчива на суша, с отлично развитие дори върху бедни почви и при стресови условия като ранни пролетни слани. Иновацията е на американски селекционери. България е сред държавите, в които хибридът се изпитва.

Пазарите са непредсказуеми, оптимизъм за сектор свиневъдство няма. Реалистичните данни показват спад в производството на месо и цени под себестойност. Това казва Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите в България. Огромен принос за това има пандемията от Ковид 19.

Европейското свиневъдство преминава през пореден тежък етап – рязко покачващи се разходи и бавно покачващи се изкупни цени. Поскъпването на енергоносителите през август, свръх високите цени на протеиновите култури поставят нови рекорди в сектора. Още за проблемите, но с оптимистичен все пак привкус – Венцеслав Славов.

Непреодолими на този етап проблеми тресат сектор гроздо и винопроизводството. Едни от най-големите открои Даниел Ангелов, който стопанисва лозови масиви от около 2000 дка. В момента инвестира в изба с капацитет 150 хил. литра годишно.

 Гледайте предаването АГРОФОРУМ – премиера на 24 септември от 07:30 часа само по АГРО ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.