1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Нови попълнения в Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет

В АГРОФОРУМ: Нови попълнения в Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет

На фокус: Зайцефермите в България се топят

Първият ни репортаж е бодлив, но причудлив и екзотичен. От морския град Одеса с 50 000 кактуса Наталия Елис пристига в китното пловдивско село Марково. Днес тя е активен популяризатор на знания за тези растения, а колекцията от нейните бодливи цветя вероятно е най-голямата в България. 

След слабата реколта, заради климатичните промени и пандемията, която създаде проблеми с реализацията на продукцията, овощарите са изправени пред ново предизвикателство - вносния посадъчен материал, които идва на по-ниски цени и подбива цената на българския. Това сподели Тихомир Узунов, собственик на разсадник.

Отглеждането на зайци може да е рентабилно, но е доста рисково по отношение на болестите. За да бъдат запазени основните стада, се налага поголовна ваксинация. В момента върлува нов щам на хеморагична треска, но от БАБХ отричат неговото съществуване. Това коментира животновъдът Николай Христев.

Крави от породата Симентал са най-младите новодомци в Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет. Стадото се чувства добре и бързо се адаптира към нашите климатични условия.

Гледайте на 12 февруари от 7:30 часа по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.