1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Полски дни в цялата страна представят нови сортове и технологии

В АГРОФОРУМ: Полски дни в цялата страна представят нови сортове и технологии

Гледайте премиерата на предаването по АГРО ТВ – събота в 07:30 часа

От Брюксел върнаха за коригиране Националния стратегически план на България за земеделие, по който страната ни трябва да усвои 8 млрд. евро. По този повод –коментар на председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Горивата, торовете и рентите на земята са факторите, които ще определят занапред себестойността на зърното. В дългосрочен план се очаква консумативите за производство на селскостопанска продукция да продължават да растат. Цените на световните борси с нищо не подсказват дали вложените разходи ще бъдат оправдани. Това коментира в с. Кукорево земеделецът Георги Тенев.

Площите с рапица се увеличават. Интересът към културата се завръща. През последните години селекционерите работят върху редица устойчивости на маслодайната култура, а растително защитната индустрия създава продукти, които да я опазят на полето от болести и неприятели. Благодарение на иновативните технологии отглеждането на рапица става все по-рентабилно.

Ленът е много добър предшественик, облагородява почвата, има много сериозно търсене на международния пазар. Може ли да се отглежда и в България.

В страната ни няма да има продоволствена криза, прогнозира зърнопроизводителят Мариела Йорданова. Ето какво каза тя по време на открит ден на пшеницата в Кубрат.

 

Да видим в какви партньорства институтите от ССА разработват иновации в рамките на ЕПИ АГРИ по подмярка 16.1

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.