1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Пример от Каварна - надграждане на дигиталните технологии с помощта на подмярка 4.1 от ПРСР

В АГРОФОРУМ: Пример от Каварна - надграждане на дигиталните технологии с помощта на подмярка 4.1 от ПРСР

На фокус: Кооперацията в Тръстеник ще жъне високи добиви от пшеницата

Стряскащи прогнози за зърнопроизводството. Незаслужено високите цени на рентите, според производителите, и повишените цени на консумативите поставят под въпрос рентабилността на агропроизводството. Нестабилното време тази година донесе неприятни изненади на зърнопроизводителите в Южна България. Обясними са песимистичните очаквания за бъдещето на сектора.

Добри земеделски практики в стопанството на Петьо Христов от Ракита. Земеделецът е намалил основните почвообработки и подготвя стопанството си за преминаване към Но-тил. 

Стопанство край гр. Каварна е на път да премине към пето поколение дигитализация, чрез която да обхване целия процес на функциониране на бизнеса - от обработките на почвата, до прибирането на продукцията. В този смисъл подмярка 4.1 от ПРСР е изключително атрактивно инвестиционно решение.

Благодарение на дигитализацията земеделието става все по-модерно. Това означава по-малко производствени разходи и по-добра конкурентност. Иновация в световен мащаб е система, при която прикачният инвентар управлява трактора.

От местната земеделска кооперация в русенското с. Тръстеник на открит полски ден освен, че се похвалиха за очаквания висок добив при пшеницата, разкриха и тайната на растителнозащитната схема с която са опазили културата от болести, плевели и неприятели.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.