1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бюджетът по подмярка 4.1 се увеличава с 5 млн. евро, ето какво мислят животновъди

Бюджетът по подмярка 4.1 се увеличава с 5 млн. евро, ето какво мислят животновъди

Бюджетът на подмярка 4.1 се увеличава с 5 милиона евро, крайният срок се удължава до 30 септември, а общественото обсъждане на промените ще бъде до 10 юни

Това съобщиха от Агроведомството. Промените се наложиха след редица срещи с различни браншове. По темата разговаряхме с Янка Попова, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация:
„Всеки бранш постави свои искания. От наша страна, искането, което поставихме към министър Бозуков, беше за удължаване срока на прием по мярка 4.1. Поискахме бюджети по скетори. Това е нещо, което ние винаги искаме и сме го депозирали по време на работните групи, но не се е откликвало на този наш апел. Чухме и министър Бозуков, той също изрази мнение в тази насока, че няма да има такива целеви бюджети."
Относно критериите за допустимост министър Бозуков увери, че промени няма да има въпреки че някои браншове поискаха такива.
„Имахме големи битки по време на работните групи и бяхме се консолидирали с другите колеги от приоритетните сектори с искането по време на работните групи тези приоритетни сектори да имат изявено преимущество в критериите за допустимост като основания за това точно тази изостаналост , която бележат секторите."
Относно критериите за допустимост в предходния прием по 4.1 и в настоящия промени за животновъдите има.
„Това, което при животновъдите не се удовлетвори изцяло, беше това преимущество в критериите в ранкирането и точките по отделните критерии.“ 
Животновъдите очакват провеждане на консултативен съвет, за да знаят какво подпомагане да очакват до края на годината. Все още не е насрочена дата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.