1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Страхуват ли се фермерите от новата ОСП?

В АГРОФОРУМ: Страхуват ли се фермерите от новата ОСП?

И още: Скоро приключва приемът по подмярката за подкрепа на младите фермери – какво трябва да знаете?

Първата ни тема в предаването е свързана с голямата надежда в земеделието – младите фермери. Усилена кампания тече по приемане на проекти по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. За следващия програмен период мярката също ще е действаща, като ще има специална интервенция за подкрепа на доходите на младите земеделци.

Лозарският сектор е твърде изостанал в технологично отношение. Повечето стопанства не могат да си позволят да осъвременят агропарка си. Секторът се задъхва от липса на пазари и безпаричие, постепенно се свива и е въпрос на време балонът на безпомощността да се спука.

Новостите по отношение прилагането на ОСП пораждат притеснения сред земеделските производители, твърди председателят на сдружението на зърнопроизводителите от регион Попово Георги Георгиев. По думите му не са ясни условията, при които агробизнесът ще работи.

Тежка година изпраща в професионален план Жечко Андрейнски. Освен зърнопроизводител, той отглежда лозя, от няколко години притежава елитно стадо овце от породата Ил дьо Франс.

С цел да бъде препоръчан в практиката, всеки сорт плодни дръвчета, интродуциран у нас, подлежи на изпитване. Климатът е определящ фактор за устойчивостта им, респективно и възможностите им за плододаване.

Гледайте предаването АГРОФОРУМ: премиера на 24 декември от 07:30 часа само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.