1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Тепърва ни чака много работа за развитие на биоземеделието - да не повторим старите грешки обаче

В АГРОФОРУМ: Тепърва ни чака много работа за развитие на биоземеделието - да не повторим старите грешки обаче

И още: Откровено за сектор „Лозарство“ – с Илиян Желязков

Кога производството на плодове и зеленчуци ще излезе от графата чувствителен сектор? Много са условията. Едно от тях е сдружаването, което пък е свързано с постигане на количество, качество, постоянство и предвидимост на доставките. Да не забравяме, че липсата на работна ръка сериозно спъва развитието на сектора. Ето какво споделиха производители и преработватели по време на най-големия форум за плодове и зеленчуци в София.

Най-големият проблем в сектор гроздопроизводство е слабото европейско финансиране, посочи дългогодишният лозар и преподавател Илиян Желязков. От 2 млн. и 200 хил. дка лозя в началото на прехода в момента площите са редуцирани на 300 хил. дка. Подпомогнати със субсидии са едва 168 хил. дка

Страната ни се нуждае от сериозен план за развитие на биоземеделието, за да има устойчивост на процеса от семето до трапезата. Това казва Веселина Ралчева, един от първите биопроизводители у нас.

Все повече земеделци търсят начини за увеличаване на хумусното съдържание в почвата и за запазване на влагата. Амбицията им е да се противопоставят на изменящия се климат, да намалят химическите торове и препарати за растителна защита и в същото време да имат устойчиви добиви. Какви са решенията?

 

Гледайте предаването АГРОФОРУМ – премиера в събота – на 22.10.2022 от 07:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.