1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Жътвата започна, но разминават ли се очакванията с първите резултати?

В АГРОФОРУМ: Жътвата започна, но разминават ли се очакванията с първите резултати?

И още: Повече за монардата – ценно лечебно и декоративно растение

Жътва е. Време за равносметка на тежката земеделска и финансова година. В Старозагорското село Боздуганово беше даден официален старт на прибирането на реколтата в присъствието на министъра на земеделието Иван Иванов, който очаква добри добиви. Съвпадат ли обаче неговите прогнози с тези на зърнопроизводителите?

Продължаваме на тема жътва, добиви, цени, очаквания. Думата има председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Притеснения заради по-ниските добиви от пшеницата тази година и в землището на село Долни Дъбник. Какви са първите резултати. Разказва Венцислав Върбанов.

И от пшеницата – към друга важна култура – картофите. За съжаление – и там няма оптимизъм. Каква е ситуацията. Отново ще си дойдем на думата – внос, ниски цени, нерентабилност. Докога?

А сега отиваме в Житницата на България. В стопанството на Живко Василев. Агрономът Цветелина Георгиева ще разкаже защо трябва да се сее рапица и какви нови селекционни решения ще носят бъдещи успехи на земеделците.

Институтът по декоративни и лечебни растения към Селскостопанска академия в Негован поддържа над 70 растения. В разнообразната колекция присъстват стари корени от мащерка, няколко вида ехинацея, различни видове подправки, като розмарин, естрагон, риган, много видове мента. В следващия материал на фокус е вид лечебно растение.

Премиерата на предаването АГРОФОРУМ е в събота – 02 юли от 07:30 часа само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.