1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Беларус се консумират по 15 литра на година на човек

В Беларус се консумират по 15 литра на година на човек

Вижте на кое място е България

Според най-новата класация на консумацията на алкохол в света, изготвена от Германското сдружение на производителите на спиртни напитки, в Европа най-много се пие в Беларус. Там на глава от населението се падат по 15 литра на година.
 
На второ място е Латвия с близо 12, следвана от Естония с 11 литра на човек. В тази класация нашата страна заема четвърто място с 10 литра и половина, малко преди Литва. С 9 литра на човек на година руснаците са седми, малко зад поляците.
Беларус, европейският лидер по потребление на алкохолни напитки, изостава значително от световния първенец Южна Корея. В Азиатската страна на глава от населението се падат средно по малко над 25 литра.
В средата на европейската таблица са държави като Германия с 5 литра, Чехия, Франция и Великобритания също с около 5. От извъневропейските страни на същото ниво са Китай и Канада. 
Значително по-малко алкохол се консумира в Австрия, Швейцария, Норвегия, Швеция и Гърция – между 2 и половина и 3 литра на година. В дъното на таблицата за Стария континент и Евразия са държави със силно ислямско влияние като Турция, Азербейджан и Косово, където се изпиват между един и два литра. Към тази група спадат и Португалия и Италия с по литър и 700. В световен мащаб най-малко се пие в Малайзия и Камерун, едва по 200 милилитра на година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.